Webbutveckling är processen att utforma och bygga webbplatser, appar och andra digitala produkter för World Wide Web. Den omfattar både tekniskt och kreativt arbete och involverar en mängd olika programmeringsspråk.
Typiskt sett delas webbutveckling upp i två delar: front-end och back-end. En front-end-utvecklare bygger upp designen och layouten på en webbplats och lägger till interaktivitet. Detta görs vanligtvis med hjälp av HTML och Cascading Style Sheets (CSS).
Backend-utvecklaren konstruerar det som sker bakom kulisserna. De skriver datorprogram som ser till att servern, ett program och en databas fungerar smidigt tillsammans. De hjälper också en webbplats att spara information som användaren har angett, t.ex. inloggningsuppgifter och profilinställningar.
Förutom att utforma och utveckla webbplatser arbetar webbutvecklare ofta med andra avdelningar inom ett företag för att planera, genomföra och underhålla en webbplats. Detta kräver att man kommunicerar med marknadsförings-, kundtjänst- och ekonomiteam.
För att bli webbutvecklare behöver du vanligtvis en kandidatexamen i datavetenskap eller ett relaterat område. De som har en examen kan få jobb, men en kandidatexamen ökar din säljbarhet och gör dig mer konkurrenskraftig för högre betalda jobb.
En masterexamen i datavetenskap eller ett liknande område kan vara till hjälp för att avancera i karriären. Det kan ta några år att slutföra den, men den kan hjälpa dig att sticka ut mot andra sökande.
Det finns flera kostnadsfria resurser för att lära sig att koda för webben, inklusive handledningar, e-böcker och videor. TutorialsPoint erbjuder till exempel ett brett utbud av online-kurser och böcker som kan hjälpa dig att börja lära dig.
Grunderna för utveckling av webbapplikationer
Vwebbapplikationsutveckling är en process som gör det möjligt för webbplatser och andra digitala produkter att interagera med sina användare i realtid. Den använder webbteknik (HTML, CSS och JS) för att lagra och manipulera data. Den använder också CRUD-modeller för att skapa, läsa, uppdatera och radera applikationer.
Det första steget i att bygga en webbapplikation är att generera en idé som löser ett problem eller gör användarens liv enklare. Om du har en tydlig idé om vad du försöker uppnå effektiviserar du utvecklingsprocessen och ser till att din lösning byggs på rätt grund.
- Nästan vill du undersöka din målgrupp. Att identifiera vem din webbapplikation kommer att vara användbar för är avgörande för att hitta en marknad som är tillräckligt stor för att stödja appens tillväxt.
- Du kan göra detta genom att utvärdera konkurrenternas webbappar, uppmärksamma hur de fungerar och jämföra dem med din egen. Du kan också använda onlineforum och grupper i sociala medier för att få feedback om din lösning.
- När du har en solid uppfattning om vem din webbapp ska betjäna kan du börja planera gränssnittet för den. Du kan antingen använda penna och papper eller ett program som Google Docs för att skissa på appens design.
Designen av din applikations gränssnitt kan vara svår att få rätt, så det är bäst att söka feedback från personer som kommer att använda den ofta. Detta är ett utmärkt sätt att upptäcka svagheter eller områden som behöver förbättras innan du ger dig in i utvecklingen och gör några större ändringar.
Varför PHP är ett bra val för webbutveckling
PHP (Hypertext Preprocessor) är ett allmänt skriptspråk som har blivit alltmer populärt bland webbutvecklare. Det var ett av de första serverbaserade språken som kunde bäddas in i HTML, vilket gjorde det möjligt för kodare att skapa dynamiska webbsidor som kan interagera med användare och andra program.
PHP är ett mycket använt språk med en aktiv gemenskap av hängivna kodare. Det har funnits i ett kvarts sekel och dess kod har prövats och testats i verkliga system, vilket gör det till ett säkert val för webbutveckling.
Trots den ökande populariteten hos nyare språk är PHP fortfarande mycket populärt för webbutveckling och fortsätter att vara en viktig komponent i många framgångsrika webbplatser. Den underliggande tekniken utvecklas ständigt och språket stöds av en stor grupp hängivna användare.
Det finns ett antal fördelar som gör PHP till ett attraktivt val för webbutveckling, bland annat:
Lätt att arbeta med: Eftersom PHP är ett allmängiltigt språk är det möjligt att bygga program för ett stort antal olika plattformar och enheter. Detta gör det idealiskt för mobilappar, kiosker och webbgränssnitt.
Bättre prestanda: Med en just-in-time-kompilator har PHP konsekvent varit snabbare än andra serverbaserade språk, särskilt i de senaste versionerna (version 8.0 släpptes i november 2020). Detta innebär att din webbplats kommer att vara responsiv för alla webbläsare och mobila enheter, samtidigt som den laddas snabbt.
Integrerad testning: Med PHP kan du använda ett brett utbud av testverktyg för att kontrollera prestandan hos din webbapplikation innan den lanseras. De flesta ramverk erbjuder ett inbyggt test-API som förenklar automatiseringen av webbläsartester.
Välja WordPress-plugins
WordPress-plugins är ett utmärkt sätt att lägga till ny funktionalitet och nya funktioner till din webbplats. De gör också processen att hantera din webbplats mycket enklare, och många av dem är gratis att ladda ner och använda.
Välja rätt plugin för din WordPress-webbplats
Innan du börjar leta efter ett plugin är det viktigt att tänka på dina behov och vad du vill att din webbplats ska göra. Detta kommer att hjälpa dig att begränsa listan med möjliga alternativ och hitta det som passar bäst för din webbplats.
Om du till exempel skapar en webbplats för e-handel behöver du förmodligen ett plugin som låter dig sälja online. Du behöver också ett som hanterar frakt, skatt med mera.
Välja ett bra plugin för din webbplats
För att välja ett kvalitetsinsticksprogram ska du kontrollera utvecklarens webbplats och läsa recensioner. Det är också en bra idé att testa insticksprogrammet på en staging-version av din webbplats innan du installerar det.
Om du får motstridiga meddelanden om insticksprogrammet, försök att lösa det själv innan du kontaktar utvecklaren av insticksprogrammet. Ibland orsakas en konflikt av en missmatchning mellan insticksprogrammet och din nuvarande WordPress-installation.
Inline Related Posts Plugin
Med insticksmodulen Inline related posts kan du visa relevant innehåll i dina blogginlägg för att öka användarnas engagemang. Detta kan vara en bra marknadsföringsstrategi för att hålla folk kvar på din webbplats och öka dina konverteringar.
Plugin för kodinsättning
En code inserter är ett viktigt WordPress-plugin för alla som vill lägga till spårningskod på sin webbplats. Detta hjälper företag som Google och Facebook att spåra besökarnas rörelser på din webbplats och se till att du uppfyller deras krav.